Назад
Олія кунжутна: цілющі властивості і протипоказання, користь і шкода, застосування в косметології та кулінарії. Як приймати масло

Навигация по разделу

Чим корисно кунжутне масло для організму людини

Кунжутное маслоРослина кунжут з красивим латинським назвою сезам привертає увагу людей вже не одне століття завдяки своїм корисним властивостям і енергетичної цінності. Воно знайшло широке застосування в кулінарії, народній медицині, косметології. Використовують його насіння, а також масло. Про користь і шкоду останнього поговоримо далі.


Енергетична цінність і калорійність

Кунжутне масло містить велику кількість жирів - 99,9 г в 100 г продукту, що становить 166,5% від добової норми для людського організму. Через це воно дуже калорійне — в 100 г міститься 899 ккал або 53,4% від денної потреби людини. Лише в одній чайній ложці продукту вміщається 45 ккал.

Крім жирів, до складу масла входить вода, насичені жирні кислоти (пальмітинова, стеаринова, арахінова), стероли, мононенасичені жирні кислоти (пальмітолеіновая, олеїнова), поліненасичені жирні кислоти (лінолева).Кунжут Продукт багатий вітамінним комплексом. він містить вітамін Е в кількості 8,1 мг в 100 г (54% від добової норми людини), вітаміни групи В, А і С. мінералів після переробки кунжуту в олії не залишається, кальцій, магній, залізо, фосфор, цинк йдуть разом з макухою.

Корисні властивості

Кунжутне масло благотворно впливає на травний тракт. Зокрема, помічено, що воно здатне знижувати кислотність шлункового соку, дискомфорт від кольок. Його радять вживати при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хворобах підшлункової залози і жовчного міхура. До того ж воно діє як протиінвазивний і проносний засіб, бере участь в нормалізації обміну речовин.Кунжутное масло Вітамін Е, що входить до складу масла, наділяє його антиоксидантними властивостями, а також дозволяє впливати на функціонування статевих залоз, серцевого м'яза. Разом з вітаміном А бере участь в зростанні волосся, нігтів, підтримці краси шкірних покривів.

чи знаєте ви? арабська назва кунжуту "сімсім «відомо за казкою»Алі-баба і сорок розбійників". Його згадував в заклинанні головний герой, коли просив відкрити вхід в печеру з коштовностями. Цю фразу вивчали лінгвісти, одні з яких стверджували, що збіг в ній слів з назвою рослини випадково, інші висловлювали думку, що казкар хотів уподібнити звук розорювання печери тріску лопається від стиглості коробочки з насінням кунжуту. Слова» сезам (сімсім), відкрийся " часто зустрічаються і в інших східних казках. А про лікувальні властивості сезаму йдеться в одній з казок «Тисячі і однієї ночі Шехерезади».

Інші компоненти зміцнюють стінки кровоносних судин, тим самим запобігаючи розвитку гіпертонії, інфаркту, інсульту, атеросклерозу. Пальмітинова і стеаринова кислоти впливають на нормалізацію рівня холестерину в крові. При зовнішньому застосуванні масляний екстракт кунжуту знімає суглобові болі, а також дискомфорт при ревматизмі.

Лікарі стверджують, що якщо регулярно їсти страви з кунжутом, то покращаться процеси кровотворення і згортання крові. Велика ймовірність, що людина, яка регулярно їсть страви з кунжутним маслом, уникне розвитку анемії, буде менше хворіти на простудні захворювання.

чи знаєте ви? вперше цілющі властивості кунжутного масла і насіння описав перський вчений-енциклопедист і лікар Авіценна в своїй роботі з лікування, датованої XI століттям.
Кунжутное масло Як і будь-яку рослинну олію, кунжутну можна і потрібно вживати жінкам в положенні, адже в ньому є основні вітаміни і кислоти, які необхідні в даний період. Також продукт слід включати в раціон дітей після трьох років і літніх людей. Крім того жінкам продукт корисний в постклімактеричний період, а також якщо у них є проблеми з менструальним циклом, спостерігаються регулярні болі.

Масло радять вводити в раціон спортсменам, бодібілдерам і регулярним відвідувачам тренажерних залів. Воно сприяє нарощуванню м'язової тканини.

Якщо підсумувати всі лікувальні властивості кунжутного масла, то їх перелік буде виглядати наступним чином:

  • Імуномодулююча;
  • Загальнозміцнюючий;
  • Протизапальний;
  • Ранозагоювальне;
  • Знеболююче;
  • Бактерицидна;
  • Протиглисний;
  • Проносне;
  • Сечо - і жовчогінний.

Застосування в медицині

Всі перераховані вище цілющі дії продукту використовуються в народній медицині. Його рекомендують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, зокрема, при гастриті, гастродуоденіті, виразці, запорах, коліті, ентероколіті, глистової інвазії, запаленні підшлункової залози. Так, при гастриті радять випивати по маленькій ложці олії перед їжею тричі на день. При запорах - по столовій ложці перед сном.Кунжутное масло

важливо! не варто займатися самолікуванням і застосовувати рецепти народної медицини без консультації лікаря. При серйозних захворюваннях народні засоби слід вводити лише в якості додаткової терапії. Рекомендована профілактична доза для дорослої людини-чайна ложка тричі на день, для дітей після трьох років — 6-10 крапель в день, для дітей після досягнення шестирічного віку — одна маленька ложка в день.
народні лікарі рекомендують обов'язково вводити продукт в щоденне меню людям з наступними діагнозами:
  • Анемія;
  • Цукровий діабет (після дозволу лікаря);
  • Ожиріння;
  • Хвороби суглобів і кісток (подагра, артрит, артроз, остеопороз та ін.);
  • Хвороби сечостатевої системи (цистит, уретрит, пієлонефрит, камені в нирках);
  • Хвороби очей, зниження гостроти зору.
У період сезонних епідемій вірусних захворювань продукт застосовують з метою зволоження слизової в носових пазухах, виведення мокротиння з верхніх дихальних шляхів. На початковій стадії бронхіту або трахеїту необхідно приймати по одному разу в день суміш з 0,5 чайної ложки меду і 0,5 чайної ложки кунжутного масла, в яку додати невелику кількість куркуми і перцю. Кунжутное масло

Використання в косметології

Кунжутне масло є відмінним засобом для зволоження, живлення, пом'якшення і регенерації шкіри. Активні речовини, що містяться в ньому, сприяють виробленню колагену, а це означає, що засіб надає пружність і еластичність шкірних покривів, уповільнює їх старіння. Воно також надає очищаючу і бактерицидну дію при акне на обличчі, подразненнях, лущення, запаленнях.

проти прищів і вугрової висипки варто спробувати маску з кедрового масла .

Завдяки цим властивостям рослинний продукт знайшов застосування в косметології — його додають в креми, засоби для безпечної засмаги, лосьйони, бальзами, дитячу косметику, засоби для масажу. З нього роблять маски для обличчя і волосся. Ось деякі з них, найбільш популярні та ефективні:

  • Поживна. інгредієнти: кунжутне масло (три великих ложки), сік лимона (одна маленька ложка), сушений імбир (1,5 маленьких ложки). Складові слід змішати і настояти 10 годин в холодильнику. Змащувати обличчя, залишаючи на 15-20 хвилин. Після процедури користуватися живильним кремом.
  • Універсальна. інгредієнти: кунжутне масло (одна частина), какао-порошок (одна частина). Можна використовувати як для обличчя, наносячи на півгодини, так і для тіла, намазуючи на півгодини або годину під плівку.
  • Проти дрібних зморшок. інгредієнти: кунжутне масло (одна частина), какао-порошок (одна частина). Підігрівають на паровій бані 20 хвилин. Після охолодження змащують обличчя. Змивають, через 20 хвилин.
  • Для шкіри навколо очей. інгредієнти: кунжутне масло (одна велика ложка), вітамін А і Е (чотири капсули). Змащувати повіки перед сном.
  • Тонізуюча. інгредієнти: кунжутне масло (одна частина), шипшинова олія (одна частина). Змащувати обличчя. Змивати, через 20 хвилин.
Кунжутное масло в косметологии
важливо! Перед застосуванням домашніх масок необхідно перевірити свою шкіру на наявність алергічної реакції на інгредієнти. Для цього потрібно невелику кількість засобу нанести на згин ліктя або зап'ясті. Почервоніння шкіри в місці змазування буде свідчити про те, що у вас індивідуальна непереносимість якогось становить косметичного засобу.
Косметологи радять жінкам застосовувати кунжутне масло, як внутрішньо, так і зовнішньо, якщо у них спостерігаються такі проблеми:
  • Сухість шкіри;
  • Погіршення еластичності шкіри;
  • Нездоровий вигляд обличчя;
  • Почервоніння, запалення, подразнення на обличчі;
  • Дефіцит вітамінів.

Роль в кулінарії

Кунжутне масло має різкий запах і смак, що нагадує горіховий, з солодкою ноткою. Його застосовують в кухнях різних народностей, здебільшого — азіатських. Так, корейці і в'єтнамці заправляють ним салати, маринують з овочами, м'ясом, рибою. В Японії на ньому смажать продукти, використовують в якості заправки до морепродуктів. Китайці роблять з нього соуси, а в Індії вважають за краще застосовувати як заправку не тільки до салатів, але і до десертів. Кунжутне масло обов'язково додають в східний плов. Азіати змішують його з медом і соєвим соусом.

надати особливого смаку звичним стравам допоможе гарбузова олія .

Українська та російська кухні також взяли на озброєння даний продукт. Його додають в перші і другі страви, салати, каші, до риби і м'яса, а також в випічку. Ті люди, які не дуже люблять різкі аромати, можуть змішувати кунжутне і арахісове масло, так запах буде більш приємним і апетитним.Кунжутное масло в кулинарии

Шкідливі властивості і протипоказання

Кунжутне масло може приносити не тільки користь, але і шкоду.

  • По-перше, його потрібно їсти в міру.
  • По-друге, слід відмовитися від страв з даним продуктом, якщо у вас є його індивідуальна непереносимість.
  • По-третє, є протипоказання не вживати його одночасно з продуктами і препаратами, що містять щавлеву кислоту (наприклад, з аспірином). Справа в тому, що в такому випадку кальцій з масла кунжуту буде погано виводитися і може спровокувати проблеми з сечостатевою системою.

важливо! Одним з властивостей рослинного продукту є те, що він підвищує згортання крові, тому з обережністю, рідко і в дуже малих дозах його слід вживати людям, схильним до варикозного розширення вен, тромбоутворення.

Як вибрати

Кунжутное масло темное и светлое кунжутне масло буває двох видів: темним і світлим. темне витягують зі смаженого кунжуту, а світле — з сирого.

Якщо ви плануєте використовувати продукт для смаження, то краще купувати світлий сорт, саме його можна піддавати термічній обробці.

Темний же підійде для заправки страв без обробки.

При придбанні слід звертати увагу на термін придатності масла, колір товару, а також на наявність домішок. Невелика кількість осаду на дні є нормою і говорить про те, що продукт має натуральне походження. Бажано віддавати перевагу перевіреним виробникам.

Найтривалішим терміном зберігання володіє продукт, приготований методом холодного віджиму — при правильному зберіганні він може не втрачати свої цінні властивості до дев'яти років. Масло, яке купується в супермаркетах, у відкритому вигляді зберігається недовго — шість місяців. Його слід зберігати в холодильнику в скляній закритою кришкою тарі темного кольору.

Кунжутне масло в домашніх умовах

Кунжутне масло можна приготувати в домашніх умовах. Для цього знадобляться:

  • Насіння кунжуту;
  • Рослинна олія.
Насіння необхідно підсмажити на сковороді від п'яти до семи хвилин при постійному помішуванні. Жарим кунжут Ще теплими їх подрібнюють за допомогою блендера. Подрібнену сировину поміщають на сковороду і заливають рослинним маслом — необхідно, щоб воно злегка покривало насіння. Суміш тримають на слабкому вогні близько 60 хвилин, потім зливають в скляну тару і залишають на добу в прохолодному темному місці. Перед тим як вживати, проціджують. Зберігання даного продукту здійснюють в місці, куди не проникає сонячне світло, де прохолодно, і немає високої вологості. Помещаем в блендер А ось натуральний масляний екстракт з кунжуту отримати не так-то й просто. Для цього насіння прогрівають на сковороді, в теплому вигляді подрібнюють в блендері, потім загортають в марлю і пропускають крізь чеснокодавку. З однієї маленької ложки подрібненого насіння цим способом можна отримати пару крапель масляного екстракту.

Таким чином, масло кунжуту — корисний засіб, який можна використовувати для профілактики і лікування безлічі недуг. Доведено, що воно благотворно впливає на серцево-судинну, дихальну, сечостатеву, кровоносну системи людини. До того ж бере участь в обміні речовин, зміцненні опорно-рухового апарату і всього організму в цілому. Регулярне вживання всього лише пари чайних ложок в день зробить вас красивим і здоровим, а також допоможе уникнути розвитку багатьох хвороб.

Відгуки

я використовую харчове кунжутне масло індійського виробництва(світле) для приготування аромасмесей для самомасажу.Воно є хорошим консервантом і якщо суміш не використана відразу,то не пропаде.Можна змішувати з виноградною кісточкою, з жожоба.Ну це за бажанням, кому що треба.

Svetlana

Http://forum.aromarti.ru/showpost.php?s=a3ca682351ee4501d473f47b3e291744&p=28301&postcount=3

купила харчове кунжутне, я в захваті! дуже легке, ніжне таке і пахне смачно. навіть в салати додаю! ням-ням! Набагато легше оливкового. думаю, харчове можна використовувати і в сумішах. оливкова-то ж пользуют!

Barbarella

Http://forum.aromarti.ru/showpost.php?s=a3ca682351ee4501d473f47b3e291744&p=32862&postcount=4


Зараз читають
Кури Браун Нік: опис породи, зовнішні характеристики, фото
Кури Браун Нік: опис породи, зовнішні характеристики, фото
Кури Браун Нік: опис породи, зовнішні характеристики, характер, продукти ...
Як правильно вибрати навісне обладнання для мінітрактора
Як правильно вибрати навісне обладнання для мінітрактора
Навісне обладнання для мінітракторів. Види для застосування в різних сфе ...
Фунгіцид «цілитель»: опис, інструкція із застосування
Фунгіцид «цілитель»: опис, інструкція із застосування
Коротка і доступна інструкція з використання фунгіциду «цілитель»: норми ...
Коли і як правильно поливати капусту у відкритому грунті
Коли і як правильно поливати капусту у відкритому грунті
Як поливати капусту у відкритому грунті. В який час доби здійснювати зро ...
Найпопулярніші види кореопсису
Найпопулярніші види кореопсису
Кореопсис – квітка сімейства айстрових, багаторічна або однорічна рослин ...
Як виростити дицентру, правила посадки і догляду за квіткою
Як виростити дицентру, правила посадки і догляду за квіткою
Як виростити дицентру, правила посадки і догляду за квіткою
Новое youtube видео