Назад
Рослина якон: опис, посадка овоча в домашніх умовах, фото

Навигация по разделу

Якон: застосування овоча, вирощування і догляд

Якон

Поряд з картоплею, томатами, кукурудзою, соняшником та іншими культурами з Америки до нас був завезений якон. Цей маловідомий у нас овоч схожий за своїми якостями з топінамбуром, який вже давно вирощується і досить знайомий багатьом садівникам. Познайомимося ближче з цим рідкісним для нас культурною рослиною.


Опис

Якон був окультурений жителями Латинської Америки, які проживають в горах Анди, заради його бульб. У цієї рослини формуються коріння двох видів-великі кореневища і грушоподібні або схожі на веретено коричневі бульби, які ростуть на кореневищах групами по кілька одиниць. Ці бульби всередині білі або жовтуваті, мають солодкувату м'якоть з приємним смаком, що нагадує яблуко і кавун, можуть важити 300-600 грам кожен.

На кореневищах також розташовуються нирки, з яких виростають нові рослини. Ця багаторічна культура з сімейства айстрових , схожа одночасно з топінамбуром і соняшником. Однорічна сортова рослина може досягати 1,2-2,5 метрів. Зелене стебло має узлісся і червонуваті плями. Листя Великі, трикутної форми, з міцним довгим черешком і зазублинами по краях.

Якон

Цвіте якон зазвичай на шостий місяць від посадки жовтими або помаранчевими кошиками, що мають схожість з маленькими соняшниками.

Чи знаєте ви? місцями зростання дикого якона є Колумбія, Еквадор і Перу. У стародавні часи він вирощувався інками в досить великих обсягах, але не був основною культурою. Його нерідко брали в подорожі як джерело води. Зараз його в промислових масштабах вирощують у багатьох країнах (США, Японія, Австралія та інші) як інуліносодержащую культуру.

Якон викликає до себе інтерес насамперед високим вмістом інуліну. Перевагами цієї культури є більші, ніж у топінамбура, бульби, які можуть зберігатися приблизно як і картопля, а також більш високі смакові якості.

В кулінарії найбільш корисно його застосовувати сирим, наприклад, в салатах. Але його також можна варити, смажити, тушкувати, сушити і навіть готувати з нього чіпси, які будуть набагато корисніше картопляних. З нього роблять також сік, варення, цукати і сироп.

Склад

Якон малокалориен: в 100 г бульб міститься 61 ккал.

Його харчова цінність і основний склад:

  • Вода-79 г;
  • Вуглеводи — 12,8 г;
  • Харчові волокна-4,5 г;
  • Білки-2,1 г;
  • Зола-1,4 г:
  • Жири-0,1 г;
  • Органічні кислоти — 0,1 г.

Якон

Також в 100 г знаходяться наступні вітаміни:

  • C-6 мг;
  • РР-1,6 мг;
  • Ніацин - 1,3 мг;
  • Е-0,2 мг;
  • В1-0,07 мг;
  • В2-0,06 мг;
  • А-0,002 мг;
  • Бета-каротин — 0,012 мг.
Мінерал:
  • Калій-200 мг;
  • Фосфор — 78 мг;
  • Кальцій-20 мг;
  • Магній-12 мг;
  • Натрій — 3 мг;
  • Алюміній-0,815 мг;
  • Залізо-0,4 мг.

важливо! Якон, який вирощується за 56° північної широти, не має інуліну і цукрів, які заміщені фруктенами, що робить вживання цього овоча не таким корисним.

Вуглеводи представлені в основному крохмалем і декстринами (9,6 г), цукрами (3,2 г). У яконі також знаходяться незамінні для людини амінокислоти і інулін, який є пребіотиком і майже не засвоюється організмом.

Якон

Корисні властивості

Якон володіє наступними корисними властивостями:

  • Нормалізує рівень цукру . У ньому велика кількість інуліну, що замінює собою цукор;
  • Бореться із зайвою вагою . Він малокалорійний і містить речовини, добре впливають на метаболізм. Надовго втамовує відчуття голоду;
  • Виводить зайву рідину . Велика кількість калію забезпечує сечогінний ефект;
  • Є антиоксидантом . До його складу входять біоактивні речовини, що уповільнюють старіння;
  • Знижує кількість холестерину в крові . Це позитивно впливає на серцево-судинну систему;
  • Покращує роботу кишечника, допомагає від запорів . У ньому міститься багато волокон, які стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, а також пребіотик, що активізує зростання корисної мікрофлори.
Всі перераховані вище властивості покращують обмінні процеси в організмі людини, і цей овоч рекомендують діабетикам і людям, що страждають ожирінням.

Протипоказання і шкода

Якихось особливих протипоказань до цього овочу немає, крім індивідуальної непереносимості, яка буває рідко.

Однак при споживанні якона у великих кількостях можуть спостерігатися такі симптоми:

  • Слабкий стілець, діарея;
  • Часті сечовипускання;
  • Метеоризм;
  • Поганий апетит;
  • Алергічний риніт, для якого характерно чхання і подразнення слизової очей.

Якон

Слід зазначити, що в наших місцях цей овоч і його дія на людину, в тому числі і побічні явища, мало вивчені.

чи знаєте ви? Сироп з якона є відмінним замінником цукру для хворих на діабет і людей, які бажають схуднути. Його смак нагадує кленовий сироп з мелісою. Але проводиться він тільки в промислових умовах, і ціна його досить висока.

Розмноження

Це багаторічна рослина, але у нас його висаджують щорічно. Розмножувати якон можна декількома способами:

  • Насінням . Так його нерідко розмножують на батьківщині — в Південній Америці. Але для наших широт такий спосіб неможливий, так як у нас він не встигає зацвісти і дати насіння;
  • Кореневищами . Це найбільш частий спосіб, який використовується скрізь. Для цього на початку лютого дістають кореневища якона з підвалу, де вони зберігалися, промивають в слабкому розчині перманганату калію. Потім їх розрізають так, щоб на кожному шматочку залишилося по одній або дві нирки, припудрюючи місце розрізу золою. Висаджують в ємності близько літра діаметром 30 см в грунт, що складається з дернової землі і торфу в пропорції 1 до 2, поливають і накривають плівкою до появи паростків. Підгодовують паростки через кожні десять діб комплексними добривами;
  • Зеленими живцями . Для живцювання беруть ділянки стебла з двома листками і поміщають в живильний субстрат. Навколо створюють парниковий ефект, накриваючи скляною ємністю і зволожуючи. Після появи коренів цю ємність знімають, і живці переносяться в тепличні умови, де містяться при температурі +20°C і світловому дні близько 16 годин до висадки в грунт.

Посадка

Висаджувати в грунт розсаду потрібно тільки після закінчення заморозків. Коренева система якона може перенести невеликі морози, а ось верхня частина в цьому випадку загине.

Якон

Посадку найкраще здійснювати з кінця травня до десятих чисел червня. Садять на глибину приблизно десять сантиметрів. Якон росте на будь — якому грунті, головне-добре її удобрити. Тому перед посадкою грунт потрібно розпушити, і далі рекомендують зробити підгодівлю з гною з мінеральними добавками. Для цього на третину відра з гноєм додають по одній столовій ложці суперфосфату і калію.

Розсаду якона висаджують на відстані приблизно 70 см один від одного. Відразу після посадки здійснюють хороший полив. У міру зростання дана культура пускає глибоко в землю коріння, тому може перенести посуху, правда, не довгу. Але під час посадки і вкорінення рослини потребують більш ретельного поливу. У суху погоду якон поливають щодня, а з настанням осені частоту знижують. Полив бажано здійснювати теплою водою.

важливо! Якон любить світло: для нього краще вибрати добре освітлені ділянки городу. Рослина, висаджена в тіні, погано розвивається і знижує врожайність. Слід також врахувати, що при розростанні і загущенні якона врожайність також падає.
Оптимальна температура повітря для росту цієї рослини — від +18°С до +30°С. Ця культура досить вологолюбна і добре росте при вологості 60-70%.

Догляд

Якон, як і багато рослин, потребує підгодівлі — це підвищує його врожайність і прискорює ріст. Для цієї мети раз на місяць виробляють Комплексне живлення мінеральними добривами . Під час посадки в грунт вносять органічні добрива: це може бути пташиний послід , коров'ячий гній . Під час розпушування грунту не зайвим буде збагатити його селітрою. Слід зазначити, що дана культура дуже потребує калію, а в фосфорі і азоті менше.

Якон

Грунт на ділянці, на якому висаджений якон, потрібно періодично рихлити і полоти бур'яни. Можна провести мульчування грунту. Кущі цієї рослини зазвичай підгортають, як картоплю. При необхідності, а особливо якщо ділянка дуже обдувається вітром, можна зробити підв'язку цієї рослини.

Якон може бути вражений такими шкідниками, як білокрилка , попелиця , павутинний кліщ , гусениця , хрущ , та іншими комахами. До того ж він може бути схильний грибкових захворювань .

Пересадки дана культура не вимагає і може довго рости на одному і тому ж ділянці. Робити перенесення цієї рослини з одного місця на інше краще в весняний період.

Збір і зберігання

Щоб отримати хороший урожай, вік рослини повинен бути 5-7 місяців. Збір врожаю якона виробляють восени незадовго до появи перших заморозків. Викопувати його бульби слід обережно, так як вони досить крихкі.

Якон

Бульби збирають окремо для споживання в їжу, а коріння для подальшого розмноження відкладають для зимівлі. Для цієї мети кореневище обрізають так, щоб в наявності були нирки і стебло розміром приблизно 2-3 сантиметри. Коріння підсушують в сухому темному приміщенні приблизно два тижні, а після поміщають в дерев'яні ящики і пересипають землею. Зберігають в підвалі при температурі +4°с.при таких умовах коренеплоди можуть зберігатися практично до наступного врожаю.

чи знаєте ви? у Тільки зібраних бульбочок якона прісний смак. Його не рекомендується їсти раніше місяця після викопування. Згодом їх смак змінюється, стає більш солодким і приємним. Найкращі смакові якості у них проявляються на третьому місяці зберігання. Цей процес можна прискорити, розташувавши просушені коріння на кілька днів на сонці.

Відео: Збір якона

Любителів топінамбура напевно зацікавить і цей поки рідкісний для нас овоч. Він має ті ж корисними властивостями, але ще може досить довго зберігатися і має цікавий і приємний смак. Найкорисніше його класти в салати, але можна готувати і багато інших страв з його участю. Якон покращує обмін речовин і є корисною складовою в меню діабетиків.


Зараз читають
Декабрист (шлюмбергера, рождественник, зигокактус): розмноження живцями, листом, насінням в домашніх умовах
Декабрист (шлюмбергера, рождественник, зигокактус): розмноження живцями, листом, насінням в домашніх умовах
Розмноження декабриста в домашніх умовах. Способи розмноження рождествен ...
Алтайська корова: опис і фото поширених порід в Алтайському краї
Алтайська корова: опис і фото поширених порід в Алтайському краї
Породи корів в Алтайському краї: Загальна інформація про алтайських лука ...
Можна кроликам кріп: в чому користь і шкоду, як правильно давати
Можна кроликам кріп: в чому користь і шкоду, як правильно давати
Кріп кроликам: чи можна, коли починати давати, у якій кількості, чи є шк ...
Як годувати курей травою: корисні і отруйні трави, як додавати в раціон, як годувати курчат
Як годувати курей травою: корисні і отруйні трави, як додавати в раціон, як годувати курчат
Особливості годування курей травою і хвоєю: корисна і шкідлива рослинніс ...
Помідори "Малинове диво": опис і особливості вирощування
Помідори "Малинове диво": опис і особливості вирощування
Помідори сорту "Малинове диво" - це дуже смачні велетн ...
Як створити ефективний равликовий бізнес
Як створити ефективний равликовий бізнес
Мода на вживання в їжу равликового м'яса прийшла з Європи. У таких країн ...
Азербайджан займеться експортом фундука в Латвію
Азербайджан займеться експортом фундука в Латвію
Компанія з Азербайджану «Azhazelnut» збирається налагодити експорт лісов ...
Новое youtube видео