Назад
Ріпа: популярні сорти по солодощі, скоростиглості, врожайності

Навигация по разделу

Як вибрати Ріпу для посадки

РепаЗ появою нових різновидів овочевих культур ріпа втратила свою популярність і сьогодні є рідкістю в домашньому господарстві. Про її кулінарної універсальності ще пам'ятає старше покоління.

А молодь навіть не здогадується про користь овоча , збагаченого антиоксидантами, бурштиновою кислотою, кальцієм і вітамінами. У занедбаному стані і селекційна робота, тому доводиться задовольнятися видами, які довільно були виведені нашими предками.

Далі в статті ми розповімо, що собою являє ріпа, як вдало вибрати посадковий матеріал, і проаналізуємо кращі сорти рослини .


Поради щодо вибору

Залежно від виду і сорту овоч відрізняється формою, відтінком і запахом. Наприклад, жовта ріпа має дуже соковитою серцевиною з грубими харчовими волокнами і яскраво вираженим смаком.

А біла, навпаки, виділяється м'якими ніжними волокнами і сильним ароматом. Саме цей різновид радять для дитячого харчування, оскільки вона легкозасвоювана.Репа

Чи знаєте ви? ріпа поширилася з західноазіатських країн і була окультурена більше 4 тисяч років тому. Спочатку плоди вважалися їжею рабів, про що свідчать знахідки археологів на єгипетських пірамідах. І тільки стародавні римляни, не залежно від соціального статусу, подавали на стіл печені овочі .

При виборі плодів їх необхідно ретельно оглянути. Досвідчені господині радять:

  1. Звернути увагу на зовнішній вигляд плоду. Не купуйте екземпляри, шкірка яких пошкоджена або нерівна, з підозрілими плямами.
  2. Вибирати тільки стиглі овочі. Як правило, вони важче, ніж несозревшіе.
  3. Купувати невелику ріпу, яка поміщається в долоньці. Більші зразки відрізняються гірким присмаком.
  4. Здійснювати покупку в період дозрівання плодів, коли на них прийнятні ціни і на ринку в достатку асортимент.
  5. Якщо купуєте коренеплід в кінці серпня або початку вересня, вибирайте екземпляри з бадиллям. За її станом легко здогадатися про час викопування плода. Придбану Ріпу восени можна зберігати в погребі до самої весни.
Репа

Кращі сорти ріпи

Особливості смаку, розмірів і кількості плодів, термінів їх дозрівання визначають кілька різновидів призабутого овоча.

Солодкі

Різновид дуже люблять діти. А також її використовують для дієтичного харчування. Ріпа солодких сортів відрізняється ніжною м'якоттю, смак якої абсолютно не має гіркоти і терпкості. Кращими з них є:

важливо! ріпа віддає перевагу легким суглинки і добре освітлені ділянки .
  • " біла куля» - характеризується стабільним плодоношенням і середньою стиглістю, в їжу використовують його білі коренеплоди і молоде листя; Белый шар
  • " Золота куля» - стабільно дає оранжево-жовті круглі овочі вагою до 150 г, холодостійкий і невибагливий у догляді; Золотой шар
  • " Білосніжка» - біло-молочна ріпа рано дозріває, важить до 80 г, володіє хрусткою соковитою м'якоттю, дуже зимостійка і легко пристосовується до тіні. Белоснежка

на своїй дачній ділянці ви також можете виростити такі коренеплоди: картопля , буряк , морква , редис .

Врожайні

У класичному варіанті високі врожаї ріпи господарі отримують тільки після того, як удобрять перед посівом город гноєм і багаторазовим мінеральну підживлення .

Але свого часу селекціонери попрацювали над виведенням невибагливих сортів, врожайність яких в межах 4 кг на 1 метр квадратний. Серед них:

  • " Петровська-1» - має соковиті плоди округлено-плескатої форми з щільною, соковитою серцевиною ідеального смаку; Петровская
  • " Снігуронька» - володіє білими коренеплодами з солодкою м'якоттю, вагою до 60 г, довго не зберігаються; Снегурочка
  • " Токіо» - являє собою салатний сортотип, його листя використовується в терапевтичних цілях для нормалізації кровотворення. Токио
чи знаєте ви? у стародавні часи Ріпу сіяли не звичним розкиданням насіння, а плювками. Таке агротехнічне перевагу пояснювалося крихітними розмірами посівного матеріалу. Робота була нелегкою і виходила не у всіх. Отже, кращі плювальники завжди користувалися великим авторитетом в селі.

Великоплідні

Середні розміри коренеплодів досягають 100-300 г. великоплідні різновиди представлені сортами:

  • " Біла ніч» - одна ріпа важить близько півкілограма; Белая ночь
  • " біла куля» - маса плодів до 600 г; Белый шар
  • " Сніжок» - до 550 г; Снежок
  • " Російський розмір» - вважається гігантом, оскільки його плоди можуть важити до 2 кг, але отримати їх можна тільки при грамотному догляді. Русский размер

Скоростиглі

Головною відмінністю ранніх сортів є їх дозрівання за 45-60 днів. Їх рекомендують для споживання в весняний і літній сезони. Найвідоміші серед них:

  • " Гейша» - це салатний вид, у якого невеликі білі плоди з легкою терпкістю в смаку, добре пристосовується до посухи, холоду і тіні, не годиться для тривалого заощадження; Гейша
  • " Травнева жовта зеленоголова» - характеризується ніжними жовтими, соковитими коренеплодами, що досягають споживчої стиглості через 55-60 днів після посадки; Майская
  • " Внучка» - плодоносить жовтими овочами невеликих розмірів, але солодкими на смак, придатні для зберігання взимку. Внучка
важливо! при вирощуванні ріпи рослина необхідно поливати двічі на тиждень. В іншому випадку якість плодів істотно погіршиться.

Середньостиглі

Збирати урожай цієї групи коренеплодів можна вже в останню декаду червня, а також на початку липня. Відомий:

  • " Дуняша» - являє собою дієтичний овоч з жовтою шкіркою і ніжною молочною м'якоть; Дуняша
  • «Грибовська» - відрізняється плодами великих розмірів, у яких верхівка фіолетова, а низ жовтуватий; Грибовская
  • " Годувальниця» - це дуже м'ясистий овоч з брудно-жовтою шкіркою і молочно-білою м'якоттю, використовується в сирому вигляді і для кулінарної обробки. Кормилица

Пізні

Сорти з пізніми термінами дозрівання прибирають з городу приблизно через 90 днів після посіву. До них зараховують:

  • «Комету» - являє собою смачні коренеплоди незвичайної конічної форми, призначені для тривалого зберігання; Комету
  • " тягнемо-потягнемо» - це округлі овочі з жовтуватою солодкою м'якоттю; Тянем потянем
  • «Орбіта» - плодоносить рясно, урожай великих розмірів, білий, соковитий, з приємною терпкістю, придатний для закладки на зиму. Орбита
чи знаєте ви? ірландці і британці довгий час використовували Ріпу для хеллоуїнських ліхтарів у вигляді світиться голови. У XIX столітті альтернативою коренеплоду виступила гарбуз , повністю затьмаривши його.

Особливості посадки і ВИРОЩУВАННЯ ріпи

Коли ви вже знаєте всі нюанси про вибір коренеплодів і сортах, розберемося в тонкощах посадки ріпи.

Для її повноцінної вегетації посів варто планувати на легких субстратах з нейтральною кислотністю . Ідеально підійде рівна місцевість з хорошим розсіяним освітленням.

Врахуйте, що культура відноситься до сімейства капустяних, тому всі види капусти є поганими попередниками для ріпи. Бажано попередньо удобрити ділянка органікою.

Для літнього споживання зерна висівають в прогріту землю в кінці квітня, а для зимівлі — в першій декаді червня. Для цього на пухкої грядці проробляють неглибокі борозни з проміжками 20 см, в які закладають суміш насіння і піску. Посев

Це робиться для того, щоб посіви не були занадто густі.

Після посадки ділянку покривають перегноєм, а через 4-5 днів зверху присипають деревною золою . Коли на сходах з'являться перші листочки, ряди необхідно буде прорідити, залишаючи рослини через кожні 5 см.

важливо! молоді пагони рекомендовано поливати через дрібне сито, інакше струмінь води може покласти незміцнілі сходи.

При культивації ріпи важливо регулярно рихлити грунт, очищаючи його від бур'янів , поливати і періодично вносити на грядку розчин курячого посліду і борної кислоти . Урожай

Терміни збирання плодів залежать від особливостей сортотипов і цілей культивації. За літній сезон можна зібрати 2 врожаї цих овочів. Після викопування їх обтрушують від землі і очищають від бадилля, потім відправляють в сховище.

При дотриманні грамотної агротехніки з 1 квадратного метра грядки можна зібрати до 4 кг врожаю коренеплодів. Старше покоління їх використовувало для запікання, смаження, тушкування, салатів, рагу та інших кулінарних шедеврів. Імпровізуйте з любов'ю, і у вас все вийде!


Зараз читають
Чи можна кроликам давати гарбуз
Чи можна кроликам давати гарбуз
Чи можна кроликам гарбуз: в якому вигляді і як правильно годувати, вік т ...
Правильна вентиляція в курнику своїми руками
Правильна вентиляція в курнику своїми руками
Вентиляція в курнику: навіщо потрібна, способи вентилювання приміщення, ...
Порода курей Російська чубата: опис, несучість, основи розведення в домашніх умовах
Порода курей Російська чубата: опис, несучість, основи розведення в домашніх умовах
Особливості породи курей Російська чубата і основи розведення. Вимоги до ...
Багаторічні флокси: фото і назви рослин
Багаторічні флокси: фото і назви рослин
Багаторічні сорти флоксів з фото. Відмінні риси, зовнішні характеристики ...
Застосування червоної смородини: користь і шкода для здоров'я
Застосування червоної смородини: користь і шкода для здоров'я
Червона смородина: користь і шкода, чи всім корисна, в яких випадках мож ...
П'ята частина їжі в світі викидається
П'ята частина їжі в світі викидається
П'ята частина їжі в світі выбрасывается
Новое youtube видео